Home Artykuły Nietuzinkowe menu z kurczaka

 

Wesele

`   Wesele Legionowo Witamy w Polnej Różysali weselnej...

 

Komunie 2017

Serdecznie zapraszamy Wszystkich którzy szukają dobrego l...

 

Chrzciny

 Chrzciny pod Legionowem Łajski ulica Polna 11.   "C...

 

Catering

Catering.Z przyjemnością podejmiemy się organizacji imp...

Nietuzinkowe menu z kurczaka

Email Drukuj

Witamy w Polnej Róży...

Zapraszamy skorzystania z naszego specjalnego menu. Charakteryzuje się ono nietuzinkowym podejściem, które na celu ma zmienienie potraw prostych i znanych w wykwintne i ciekawe, w aranżacjach zaskakujących, oczywiście pozytywnie i ciekawie. Bohaterem tego wyzwania jest kurczak.

Sala weselna "Polna Róża", Łajski, Legionowo

Jedzenie w naszej restauracji "Polna Róża" jest pobudzeniem zmysłów - zmysłu smaku, zapachu i wzroku. Podobno je się oczami, ale to nie prawda. Serwowane przysmaki muszą mimo świetnego wyglądu dobrze, a nawet wybornie smakować. To co zawsze staramy się uzmysławiać naszym gościom to to, że dania niezależnie są od nazw. Każdą potrawę można wykonać z pasją i polotem tak, aby była zaskakująca - oczywiście w pozytywnym sensie. Nie ma dań niedobrych. Są tylko źle zrobione lub takie, które nie trafiły w indywidualne gusta. Oprócz smaku istotny jest oczywiście zapach. Naszym smakołykom zapach nadają wonne zioła, takie jak majeranek, estragon, kminek, tymianek, gałka muszkatołowa, czomber, imbir, kilka rodzajów pieprzu: czerwony o słodkim aromacie, czarny, biały i oczywiście zielony oraz przyprawy cukiernicze: wanilia, cynamon, kardamon... Te wspomniane to tylko nieliczne. Ich mieszanki nadają smak, smak domowy lub regionalny. Nigdy nie używamy wynalazków typu gotowe mieszanki wzmacniane glutaminianem sodu i środkami chemicznymi. Są modne, łatwe, ale niezdrowe. Staramy się używać kompozycji dających niezapomniane wrażenia smakowe. Oczywiście naszym konikiem są dekoracje. Ciekawe, pracochłonne i nietypowe, ale zawsze mieszczące się w estetyce minimalistycznej, barwnej i radosnej. Taka jest dziedzina sztuki w jakiej uczestniczymy, zróżnicowana i pełna możliwości.

Zapraszamy,
Sala weselny "Polna Róża"
Łajski, Legionowo

 

Poniżej przedstawiamy dania, które są elementami kuchni funky, kuchni radosnej i pełnej ekspresji.

Kurczak - pole do popisu dla kucharzy

Lubiany i jedzony przez niemal wszystkich. Przedstawiamy kilka propozycji na niecodzienne, ale sprawdzone potrawy.

Kurczak mohito

Kurczak mohito – połączenie lemonki i mięty, które sprawdza się w popularnym drinku, pięknie aromatyzuje kurczaka i nadaje aromat i posmak. Kurczak to mięso neutrale i przyswajające wszelkie propozycje, więc i takie połączenie znajdzie amatora. Doskonałe na zimno i na gorąco w formie przystawki.

Kurczak miodowy

Kurczak miodowy - Dość znane połączenie, a ciągle niedoceniane. Miód, chilli, sól, czosnek i nic więcej. Kompozycja prosta i kompletna. Doskonale uzupełnią ją ziemniaczki pieczone ze skórką i tymiankiem, miodem i oczywiście czosnkiem. Pieczone razem z kurczakiem na jednej blasze.

Kurczak w czarcim sosie

Kurczak w czarcim sosie - Sos nazywany kiedyś (z niewiadomych przyczyn) warszawskim. Na bazie ketchupu i tabasco, odrobiną cukru, papryką, cebulą, śliwką wędzoną, i pieczarkami. Podane z blinami ziemniaczanymi i oczywiście grillowaną piersią z kurczaka.

Kurczak w sosie pieczarkowym

Kurczak w sosie pieczarkowym Pierś z grilla w sosie pieczarkowym z tymiankiem i rozmarynem na bazie pasty truflowej. Podawane na lekko podgrzanej polencie. Niby standardowy przepis ożywi zielony pieprz w pełnych ziarnach, obudzi zmysł smaku, oczywiście, jeżeli ktoś lubi smak pieprzu. Lub orientalna kompozycja sosu słodko kwaśnego, sojowego i imbirowego. Lub Tajlandia z sosem kokosowym, cukrem i trawą trzcinową, bazylią cytrynową sosem ostrygowym, owocami morza i ryżem jaśminowym. Dla nas Europejczyków mieszanka owoców morza i kurczaka w słodkim sosie (z dodatkiem tajlandzkiego curry, które ni jak się nie ma do indyjskiego) jest szokująca. Jednak już od jakiegoś czasu stało się modne podawanie sandacza z kurkami i boczkiem, a tajlandzkie curry jest niezrównane w smaku. Nie tylko dla smakoszy. Każdy powinien spróbować. Paleta smaków w pełnej propozycji - ostre i łagodne zarazem.

Pierś z kurczaka w szynce parmeńskiej

Typowym połączeniem będzie pierś z kurczaka w szynce parmeńskiej podanej z zimnym melonem miodowym i owocami liczi. Ciekawa jest również wersja ze szparagami w sosie ciemnym z palpnych kości cielęcych.

Uniwersalność - największa zaleta kurczaka

Generalnie, zaletą kurczaka jest jego uniwersalność. Pasuje do wszystkiego. Można go podać w niemal każdym sosie. Będzie dobry z pieprzem, grzybami, owocami, warzywami, ziołami i praktycznie wszystkim. Niesamowita łatwość połączeń kuchni azjatyckiej, śródziemnomorskiej i jakże by inaczej amerykańskiej. Łączy się z kalwadosem, teqillą, wódkami smakowymi i winami. Dla nas ciekawy ze względu na swoją lekkość jako przystawka lub ciepłe danie lekkie. Pasuje na prywatkę i ekskluzywne przyjęcie, zaskoczy w sałatce z owocami morza i sosem czosnkowym a także zaspokoi tradycjonalistę, podany z ziemniaczkami i mizerią, szpinakiem i pomidorem suszonym lub jako roladka z kurczaka. Razem, to kilkanaście propozycji. Świetnie smakował będzie popity zarówno alkoholem, jak i herbatą. Polecamy własne kompozycje. Kurczak świetnie nadaje się dla amatorów, jak i profesjonalnych kucharzy.